€29,95 Incl. btw
Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: Voor 15:00 besteld, morgen in huis!
Auteur: Marco Maréchal Geen
 
  • Nederlandstalig 
  • 301 pagina's 
  • ISBN: 9789082508802

 

Met trots presenteren wij u ons boek: “Mobiliteit in de toekomst 2030; eindelijk de Nederlander aan het woord”. Centraal in dit boek staat het thema zelfrijdende auto, de connected cars en hoe de Nederlander hierin staat als het gaat om kennis, houding en gedrag. De basis van dit boek zijn de eerste landelijke (opinie) onderzoeksresultaten onder de Nederlandse bevolking, die recentelijk gehouden zijn. 

Toekomstmuziek of realiteit?
Je stapt in een auto zonder stuur en pedalen om naar je bestemming te worden gereden, zonder dat er ook maar een bestuurder aan te pas komt. Het lijkt uit een sciencefictionfilm te komen, maar inmiddels is het al zo goed als realiteit. De eerste (semi)autonome voertuigen zijn in de laatste testfase of rijden zelfs al tussen alle ‘normale auto’s op de openbare weg. Het lijkt een fantastisch idee, maar wat vindt de Nederlander hiervan? Willen we eigenlijk wel in een auto stappen die compleet zelfstandig van A naar B rijdt? 

Verbinding praktijk en theorie
Daarnaast zijn deze eerste landelijke (opinie) onderzoeksresultaten verrijkt met recente artikelen, samenvattingen van televisieprogramma’s en theoretische modellen. Deze gaan in op het betreffende thema en geven weer hoe de mobiliteitswereld hierin staat en wat er in de praktijk gebeurd. Het boek geeft een representatieve weergave van de grootste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit van vandaag de dag, met een doorkijkje naar de toekomst (2030) en verbind theorie en praktijk met elkaar. Dit boek gaat niet alleen in op de onderzoeksresultaten maar neemt de lezer ook mee in de ontwikkelingen in de branche.

Het geheel is overgoten met een sausje, namelijk de opinie en ongevraagde mening van de auteur Marco Maréchal. Hij is zo’n 20 jaar werkzaam op het gebied van verkeer en vervoer, mobiliteitsvraagstukken en water gerelateerde zaken. De behoefte om dit boek te schrijven komt voort uit een intrinsieke waarde, namelijk dat de wereld van auto’s, de projecten van de connected cars en de zelfrijdende auto alsmede vele projecten die hieruit voort vloeien nogal technologisch gedreven zijn. Participatie, communicatie en het actief betrekken van stakeholders en de Nederlander zijn van groot belang om diverse projecten en technologische ontwikkelingen verder te brengen en actief te stimuleren. Nederlanders gaan immers de technologische ontwikkelingen gebruiken in de toekomst. Met name de zogenoemde early adopers en de positive majority zijn geïnteresseerd om actief deel te nemen aan deze nieuwe ontwikkelingen. Door de ideeën, behoefte en beleving van de Nederlander actief te betrekken bij projecten verminder je de weerstand en zorg je ervoor dat deze sneller omarmd worden door de Nederlander. 

Het onderzoek geeft een aantal interessante resultaten weer. Hieronder geven we een aantal highlights uit het boek:

“42% van de Nederlanders zien risico’s als het gaat om het hacken van het besturingssysteem van de zelfrijdende auto. Zij willen dat de systemen goed beveiligd en uitgebreid getest zijn alvorens zij in zullen stappen”.

“Zo’n 66% van de Nederlanders wil niet dat de auto in de stad zelf rijdt. Dit heeft te maken met het feit dat er veel fietsers, voetgangers, tram of bussen aanwezig zijn en dat het met name druk is in de stad. Het vertrouwen in de techniek versus de mogelijkheid dat je mensen kunt aanrijden omdat hun gedrag onvoorspelbaar is, ligt hieraan ten grondslag. Met andere woorden: “grijpt de auto wel op tijd in met al dit onvoorspelbare gedrag?” Als dit dan gebeurt wie is er dan aansprakelijk?”

“Aansprakelijkheid is een ander onderwerp. Tussen de 32% en de 60% van de Nederlanders vindt dat zij zelf, als bestuurder, aansprakelijk zijn op het moment dat een zelfrijdende auto een overtreding maakt of bij een ongeluk betrokken is”.

“77% van alle ondervraagden is van mening dat er nog steeds een rijbewijs nodig is op het moment dat zij in een zelfrijdende auto stappen”

Naast de minister van I&M (Melanie Schultz Van Haegen, onze koning Willem- Alexander, de minister president van Nederland (Mark Rutte) is het boek ook uitgereikt aan Elon Musk (Tesla) CEO’s van Apple, Microsoft, Google en de President van Amerika, de heer Obama.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »